Een kinderkookfeestje organiseren? Lees deze 10 tips!

Jouw zoon of dochter is jarig, hoera! Dat wordt natuurlijk gevierd met een feestje. Misschien is jouw kind wel dol op koken, en willen jullie een kookfeestje organiseren. Heel tof natuurlijk!

Maar hoe organiseer je nou een goed kookfeestje voor jouw kind? Je wilt er natuurlijk een onvergetelijke middag van maken! Nou, let dan vooral op, want wij helpen je op weg. Hier lees je 10 tips om jouw feestje tot een succes te maken.

1. Bedenk een thema

Om het feestje tot een succes te maken begin je met het bepalen van een thema. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een chocolade feestje als je dol bent op zoetigheid. Al is ‘High tea’ dan ook een erg leuk thema, populair bij meiden tussen de 8 en 12 jaar!

Jongens kiezen vaak voor hamburgers of andere stoere snacks. Maar je kunt er natuurlijk alle kanten mee op. Landen zijn ook een leuk thema, of misschien zelfs een kleur!

2. Tref de juiste voorbereidingen

Een goed georganiseerd feestje begint bij de voorbereidingen. Zorg er voor dat je alles ruim op tijd in huis hebt om veel lekkers op tafel te kunnen zetten. Haal de boter op tijd uit de koelkast als je gaat bakken en pak het mooie servies alvast uit de kast.

3. Kies passende gerechten

Het is heel erg belangrijk om gerechten te kiezen die goed passen bij het feestje. Zo wil je dat het mooi aansluit bij het thema, maar het is ook vooral belangrijk om iets te kiezen dat binnen de tijd past. En uiteraard houd je rekening met de kennis en kunde van de kids past! Het liefst kies je voor recepten die getest zijn en waarvan je zeker weet dat ze zullen lukken.

Bij Kookfeestje worden alle recepten uitvoerig getest en zorgen we er voor dat de moeilijkheidsgraad goed aansluit bij de kinderen. Zo zijn we verzekerd van een lekker resultaat!

4. Houd de groep klein

Ookal ben je zelf een ervaren kok, het is verstandig om de groep klein te houden. Wij adviseren om met maximaal 6 kids zelfstandig te koken. Is de groep groter? Overweeg dan vooral om onze hulp in te schakelen. Onze kookconsulentes en koks hebben namelijk ervaring met grote groepen, kinderen en les geven.

Hulp

Geen zin om het zelf te organiseren en bedenken? Schakel dan onze hulp in! We komen graag bij je langs om er samen een geweldig kookfeestje van te maken. Of bestel een van onze DIY pakketten en ga met hulp op afstand zelf aan de slag.

5. Decoratie maakt het af!

Een echte party maak je af door de juiste decoratie in huis te halen. Je kunt natuurlijk vanalles aanschaffen bij bijvoorbeeld de HEMA, Xenos of Action. Maar je kunt ook zelf creatief aan de slag en, misschien wel samen met je kind, decoraties maken! Kies mooie etagiaires en theekopjes tijdens een high tea feestje, hang slingers op, en dek de tafel op haar mooist.

6. Kies een uitnodiging in sfeer

De beleving van de kinderen begint natuurlijk bij de uitnodiging! Dus kies een passende uitnodiging voor het feestje. Misschien een chocoladereep voor een choco party, een pollepel met een kaartje er aan, of een mooi schort dat versierd kan worden.

Geen zin om zelf iets te bedenken? Bij onze DIY-pakketten zitten printable uitnodigingen inbegrepen.

7. Laat ze uitrazen

Onze gouden tip is toch wel: laat ze spelen! De kids hebben een spanningsboog van ongeveer 2 uur, en daarna is het klaar. Als ze tijdens het kookfeestje wat suiker gesnoept hebben is het zeker aan te raden om de kids na het koken even te laten (buiten) spelen. Zo verliezen de drukte en heb jij tijd om de tafel te dekken en eventueel wat schoon te maken. Daarna kunnen de kids relaxed en hongerig aan tafel!

8. Controleer op allergieën!

Meestal weet je het wel wanneer goede vriendjes of vriendinnetjes van jouw kind kampen met een ernstige allergie, maar het kan geen kwaad het nog eens te checken. Controleer je producten goed op ingrediënten en vraag eventueel de ouders van het kind om hulp.

9. Neem de tijd

Neem de tijd om lekker te koken, kinderen doen er altijd langer over dan jij. En neem ook de tijd om lekker te eten! We zien vaak dat de fout wordt gemaakt om maar een klein half uurtje te rekenen voor het eten. Maar de kids zijn vaak overweldigt door al het lekkers op tafel, dus het is slim om hier ruim de tijd voor te rekenen.

10. Veiligheid voorop

Lekker koken is gezellig en leuk, maar zorg ten alle tijden voor een veilige omgeving voor de kinderen. Misschien kun je kind-veilige meisjes aanschaffen, of heb je ze al. Zorg er in ieder geval voor dat je de kinderen helpt en begeleid. Koken moet altijd onder toezicht van een volwassene.

Help ze bij het instellen van de oven en het gebruik van het gasfornuis. Het is handig om een kleine EHBO-kit in de buurt te hebben voor als het toch onverhoopt mis gaat. Vooral kleine snijwonden en brandwonden zijn snel gemaakt. Dus pleisters en verkoelende producten zijn lekker om er bij te hebben!

We hopen dat deze tips je goed op weg helpen, en misschien zit er wel iets bij waar je zelf nog niet aan had gedacht. Maar het kan ook maarzo zijn dat de moed je in de schoenen gezakt is na het lezen van dit artikel. Nou, geen zorgen, wij zijn er voor je! 

Lees onze blogs en artikelen voor extra online hulp, of bestel onze DIY pakketten voor dat beetje extra begeleiding! Geef je liever alles uit handen? Check dan vooral ons aanbod kinderkookfeestjes

Veel kookplezier! 

Plaats een reactie


Volg ons online